Oamenii >
Oamenii

Sapanta, aceasta comunitate rurala din nordul extrem al Romaniei are un destin de invingator.
Alaturi de locuitorii celorlalte comunitati maramuresene, sapantenii participa la principalele evenimente istorice de-a lungul Evului Mediu si mai tarziu.In acest sens, trebuie remarcata prezenta unei delegatii sapantene, alcatuita din sase persoane, la lucrarile Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, fapt care semnifica adeziunea comunitatii la actul intregirii nationale, dupa cum, mai inainte, in timpul revolutiei din 1848 din Transilvania, sapantenii salutasera cu bucurie revendicarile sustinute de conducatorii revolutiei romane.Locuitorii Sapantei respecta cu strictete traditiile, fiecare dintre copii isi intemeiaza o familie, ceea ce reprezinta un simbol al succesului. Fiecare membru al familiei are propriile responsabilitati: femeia cu treburile gospodaresti, copii mici cu ingrijirea gradinei, sotul cu cresterea animalelor si munca in padure, copii pazesc animalele, fetele ajuta la treaba in casa si invata sa tese, sa toarca si sa brodeze.Satenii respecta cu strictete traditiile religiei ortodoxe fiind credinciosi infocati. A face parte din comitetul bisericesc este o indatorire dar in egala masura si o onoare. Duminica, toata lumea, tineri si batrani, se imbraca in costumele nationale si sarbatoresc independenta provinciei.
Taranului roman niciodata nu ii este frica de moarte. Pentru el, moartea reprezinta o usa deschisa spre eternitate. Moartea este un fenomen natural unanim acceptat, dar natural si nicidecum de origine maladi. Prezenta in intregul lant carpatic, padurea este o perla a naturii, ea reprezentand atat un izvor de inspiratie cat si un element fundamental ce sustine activitatea economica a Sapantei. Un simbol al durabilitatii si eternitatii, padurea este omniprezenta in regiune.
Din timpuri stravechi locuitorii Sapantei s-au au manifestat o apartenenta fata de domeniul arhitecturii, fapt dovedit prin varietatea formelor geometrice si motivelor florale imbinate armonios cu elementele cadrului natural: soarele si luna.