BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
top left img   top right img
 

Simbol of Romania!


    Cadrul geografic si istoric >




    Cadrul geografic si istoric



Biserica din Maramures       Asezata pe partea stanga a Tisei, raul care formeaza granita cu Ucraina, inconjurata de Muntii Carpati, la 18 Km vest de Sighet pe drumul care leaga orasele Sighetu Marmatiei si Satu Mare . Sapanta este o comuna din judetul Maramures cu 5000 de locuitori,si o suprafata totala de 17.000 ha si circa 1165 de gospodarii.
      Sapanta este astazi una dintre cele mai cunoscute localitati, faima ei, care depaseste granitele tarii, datorandu-se nu numai unor obiective de mare interes turistic precum Cimitirul Vesel ci si priceperii sapantencelor in confectionarea obiectelor de arta populara. O regiune parasita de Dumnezeu unde accesul este dificil, Maramuresul a cunoscut importante transformari datorate in special unor factori din exterior. Aceasta relativa izolare ne ajuta sa intelegem de ce in ziua de azi locuitorii acestei zone prezinta un atasament extraordinar fata de pamantul lor, un aprig spirit de independenta, un real exemplu de viata si o stricta respectare a traditiilor. Atestata documentar in jurul anului 1300, cunoscuta in 1373 sub denumirea "Zapancha", data de oficialitatile timpului cele care reprezentau regalitatea maghiara, localitatea Sapanta, parte a Maramuresului istoric, isi poate deriva numele, dupa afirmatia poetului Ioan Alexandru, de la latinescul "sapientia" ( intelepciune ). Cu o populatie omogena, romaneasca, localitatea era, la sfarsitul secolului XIV, proprietatea lui Stan, Petru, Toader, Tivadar si Dan, proprietate primita de la cnejii romani ca un drept ce li se cuvenea.
      Sapanta a devenit faimoasa datorita Cimitirului Vesel, ale carui monumente funerare, cioplite in lemn, descriu aspecte din viata celor care au trecut in eternitate. Cimitirul este unic in lume si uluieste prin originalitatea sa. Crucile de lemn, sculptate si pictate de mesterul popular Stan Ion Patras, l-au transformat intr-un adevarat muzeu in aer liber. Coloritul crucilor si textele pline de umor eternizeaza ipostazele esentiale ale vietii si vigoarea spiritului romanesc, a romanilor care nu se tem de moarte. Legatura dintre om si Dumnezeu este sugerata insasi prin obiectul creatiei, crucea, care - asemenea unei embleme a dreptatii si armoniei - insoteste locuitorii Sapantei, asigurandu-le nemurirea.
      Actualmente, Sapanta este una din marile si frumoasele comunitati rurale ale Maramuresului, care atrage , in toate anotimpurile, dar, mai ales vara, un numar sporit de vizitatori din tara, din Europa dar si din indepartata Japonie, numele Sapanta devenind un reper intr-o geografie turistica mondiala.
Harta Maramuresului

    Main menu


   User login
         
    

   Statistici



   Limba


 
 
bottom left img   bottom right img